Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Telkkä (Bucephala clangula), ja muita Myllykosken tapahtumia. Common Goldeneye (Bucephala clangula), and other events Myllykoski.Común Goldeneye (Bucephala clangula), y otros eventos Myllykoski

 

Tänä viikonloppuna pitäisi alkaa terminen kevät, mutta vielä  Noormarkun joen kattaa jääkansi, eikä telkkä pariskunta ole saapunut tutulle pesimäpaikalleen.  Muistellaan tässä nyt vähän viimevuoden kevättä kun telkkäpariskunta oli saapunut Myllykoskelle pesäpönttöä varaamaan.

huhtikuu 12.2010 032

Telkän luonteenomainen lajipiirre on kolmiomainen pää, josta erottuu selvästi kirkkaankeltainen silmä. Monissa kielissä telkän nimi merkitsee kultasilmää. Telkkä on 38–49 cm pitkä. Naaraan pää on ruskea, yläruumis tummanharmaa, etukaula ja vatsa valkoiset, rinnalla harmaa poikkivyö. Koiraan selkä ja pyrstö ovat mustat ja vatsapuoli on valkoinen. Lokakuun lopulla – marraskuun alussa vanha koiras saa juhlapuvun, joka sillä on kesäkuuhun saakka. Siinä pää ja kaula ovat vihertävänhohtoisen mustat. Naaraan erottaa koiraasta ruskean pään ja tuhkanharmaan yleisvärityksen avulla. Vanha naaras saa marraskuussa juhlapuvun, jossa etuselkä ja hartiat ovat siniharmaat. Pää on suklaanruskea ja kaulassa on selvä valkoinen rengas.

Vanhin suomalainen rengastettu telkkä on ollut 15 vuotta 1 kuukautta vanha. Euroopan vanhin on ollut venäläinen 16 vuotta 11 kuukautta vanha telkkä.

 

Telkkä pesii koko Suomessa, lukuun ottamatta puuttomia tunturiseutuja ja ulkosaaristoa. Telkkä on Euroopan ”suomalaisimpia” lintuja, sillä Euroopan telkkäkannasta noin 40 % pesii Suomessa. Suomen parimäärä on 180 000–250 000 ja runsastuu koko ajan. Telkkä on pohjoinen laji, jonka eteläisimmät populaatiot asustavat Pohjois-Saksassa ja Puolassa, sekä parina pienenä erillisesiintymänä Keski-Euroopan järvillä. Euroopan pesimäkanta on 230 000–280 000 paria, joista Britteinsaarilla vain n. 100 paria. Venäjällä pesii 28 000–48 000 paria.

huhtikuu 12.2010 037

Telkkä (Bucephala clangula) on sorsien heimoon kuuluva sälönokkainen vesilintu ja kokosukeltaja. Telkkä on vilkas ja pirteä lintu, joka on varsinkin muuttoaikoina hyvin valpas ja varovainen. Sen lento on erityisen nopeaa ja se nousee vedestä kevyesti.

 

huhtikuu 13.2010 004

Telkkä koiras on naarasta sen verran painavampi että lentoonlähtö vaatii silta sprintterin kykyjä.

huhtikuu 13.2010 016

 

huhtikuu 19-20.2010 030

huhtikuu 19-20.2010 034Mihinkä se kaveri taas mahtaa lähteä

huhtikuu 23.2010 017

 

Västäräkki saapui Myllykoskelle huhtikuun 4.  2010, nyt on kaksi päivää siihen, ei taida tänä vuonna västäräkkiä samoihin aikoihin näkyä.

huhtikuu 4.2010 046

Tänään kauppamatkalle lähtiessäni näin kaksi Joutsenta lentävän inhotunjärvelle päin ja kaksi Kottaraista lensi Alhströmin Bruukista Noormarkun yhtenäiskoululle päin. 

Kauppareissun jälkeen kävin pikaisesti Myllykoskella kameran kanssa kun siellä oli eilen kaksi sorsaa.  Ne olivat niin arkoja etten hyvää kuvaa niistä eilen saanut.  En saanut tänäänkään kun ne eivät olleet paikalla, koskikara oli.  Talven aikana syntynyt polku lumihankeen oli jo pehmentynyt  ja vesikin oli Noormarkunjoessa nousussa.  Ei varmaan enää monena päivänä  pääse kulkemaan kovin lähelle kosken pääuomaa, pitää nyt käyttää hyväksi viimeiset valokuvaustilaisuudet Myllykoskella.

Sorsat eilen Myllykoskella.  Kuva otettu Lamboudin sillalta, valokuvaus etäisyys reilu 100m

linuja 007

Harvinainen valokuva, koskikara ja sorsa samassa kuvassa.  Sigma DG 120-400  1:4.5-5.6 APO HSM  optical stabilzer asetettuna 400mm asentoon.  Syväterävyys alue lyhyt eikä eilisellä ilmalla käsivaralta kuvatessa voinut käyttää pientä aukkoa joten sorsa jäi epäteräväksi.

linuja 009

 

Tämän päivän Koskikara

linuja 015

Varisten pesänrakennus hyvässä vauhdissa, pesää rakennetaan vaahteraan, naapurin pihassa

linuja 020

 

Reutersin viikon kuva1 20 | Lu Zhihao, 4, pallon potkija. koripallokenttä Foshan, Guangdongin maakuntaan 28 maaliskuu 2011. Lu Zhihao, joka on 1,1 pitkä  ja painaa 62 kiloa  painava, dramaattisesti hänen ruokahalunsa kasvoi, kun hän oli 3 kuukautta vanha. Hänen huolissaan vanhemmat ottivat hänet useita sairaaloita, mutta syy hänen lihavuus on edelleen tuntematon, vaikka se saattaa johtua hänen ravinnostaan. Paikallisissa tiedotusvälineissä. REUTERS / Joe Tan

 

image

http://www.reuters.com/

http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=sv&u=http://www.dn.se

http://www.dailymail.co.uk

http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=ja&u=http://www.jiji.co.jp

http://english.kyodonews.jp

Luvian Laitakarin sataman  Webkamerat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti