Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Varpunen (Passer domesticus) on yleinen lintulaji suuressa osassa Eurooppaa ja Aasiaa. House Sparrow (Passer domesticus) is a common bird in much of Europe and Asia. Gorrión (Passer domesticus) es un ave común en gran parte de Europa y Asia.

 

Kävin aamulla  läpi lehtien lukijankuvia saadakseni jonkin vinkin siitä missä tänään mennään.   Kuva sato oli tavanomainen eikä sieltä nyt mitään ihmeellisempää inspiraatiota saanut ja  päädyin laittamaan tähän blogiin  Varpusen kuvia.  Vaikka varpunen viihtyy asutuksen keskellä niin ei se mikään helppo kuvattava ole.   Varpusten ollessa pensaissa, niin aina yksi istuu korkeammalla kuin muuta ja kun häiriötekijä ilmaantuu reviirille se ilmoittaa siitä muille ja silloin koko parvi lehahtaa lentoon ja valokuvaamisen voi saman tien unohtaa.

Kesällä varpusen nokka on väritykseltään sinimusta, jalat ruskeat. Talvella taas höyhenpuku on vaaleampi ja nokka ruskeankeltainen. Koiraan siivellä on keskimmäisten peitinhöyhenten muodostama valkoinen raita. Naaraalla ei ole mustaa päässä tai kaulassa vaan yläruumiissa on ruskehtavia raitoja. Poikaset ovat tummemman ruskeita. Loppukesällä kaikki varpuset käyvät läpi täydellisen sulkasadon, minkä jälkeen eri ikäluokkia ei pysty enää erottamaan. Pituus on noin 16 cm, paino 30–33 g. Koiras on hieman kookkaampi. Varpuset esiintyvät parvina.

lintu 003

Varpunen on ihmisasutuksen ja maatalouskulttuurin seuralainen. Levinneisyydestään huolimatta varpunen on harvinainen esim. ylänköalueilla. Asutuskeskuksissa ja maatiloilla se saattaa olla yleisin lintulaji. Ennen oli yksinäistiloillakin oma varpuspopulaationsa, mutta ne ovat nyttemmin lähes autioituneet.

varpunen ja koskis 002

Varpunen rakentaa pesän räystäisiin, muurin rakoihin, vuorilautojen koloihin tms., joskus linnunpönttöön. Varpusella on 2–3 poikuetta pesimiskautena. Harmaanvalkoisia, tihein harmaanruskein ja harmain täplin varustettuja munia on 4–7. Molemmat puolisot hautovat 13–14 vrk. Poikaset lähtevt pesästä noin 2-viikkoisina.

 

maaliskuu 14. 2010 026

varpunen 001

Varpunen kylvyssä Sinitiaisten kanssa sulaksi jäänen puron “koskessa” Ilma oli kirkas ja lumi valkoista ja tilanne tuli yllättäen.  Ei siinä montaa kuvaa pysähdyksissä otettu, kun linnut lensivät lähipuiden oksille.  Mutta tämmöiset kuvaustilanteet eivät odottamallakaan synny.  Mielenkiintoisten valokuvien saamiseksi pitää olla tuuriakin mukana.

 

maaliskuu 8. 2010 065

 

 

Varpunen ei ole helppo valokuvattava kun se piileksii pensaiden oksistossa

maaliskuu 8. 2010 043

18.6 AP1 002

Japanin maanjäristys kuvia lisää alla olevasta linkistä

http://english.kyodonews.jp/photos/2011/03/76647.html

image

image

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti