Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

maanantai 21. helmikuuta 2011

Varis (corone), luonnon puhtaanapito lintu. Crow (Corone), natural cleaning the bird. Crow (Corone), natural de limpieza del pájaro.

 

 

Variksen pituus on noin 47 cm, ja se painaa noin puoli kiloa. Sen höyhenpeite on suurimmaksi osaksi tuhkanharmaa lukuun ottamatta kiiltävänmustaa päätä, kurkkua, nilkkaa, siipiä ja pyrstöä. Nokka ja jalat ovat mustat. Sukupuolet ovat samannäköiset. Variksen käheä, hieman värisevä on yleisesti tunnettu. Varikset ovat älykkäitä lintuja.

Kahdenkymmenen asteen pakasta ei Variksen käytöksessä huomaa, rinta höyhenet ovat kyllä mukavasti  kuohkeana .

koskis 004

Varis on kaikkiruokainen. Se syö jätteitä, raatoja, viljaa ynnä muuta. Saaristossa se syö vesilintujen ja lokkien pesistä munia ja poikasia. Varis osaa rikkoa nilviäisten ja rapujen kuoret lentämällä ensin korkealle ja pudottamalla sitten ruoan kalliolle. Varis on oppinut hyödyntämään kaatopaikkoja ja etsimään tienvarsilta auton alle jääneitä eläimiä ja muuta syötävää.

Ruoka olisi hyvä saada mukaan, keskellä tietä ei ole mukava aterioida

koskis 003

 

Naakka pahus vei leivän,  kyllä me se porukalla siltä pois saadaan

päivä 014

Ruokintapaikalla vipinää

koski ja sorsa 002

 

 

 

Tähän kuusenko jäädään yöksi

päivä 012

Pesintä

Naaras rakentaa pesän kuivista oksista, maasta ja savesta havupuun tai harvoin lehtipuun latvaan. Ulkosaaristossa pesät sijaitsevat matalissa pensaissa tai katajissa, usein myös maassa. Pesämaljassa on pehmusteina esimerkiksi höyheniä, karvoja, kankaanpaloja. Varis tekee joka vuosi uuden pesän, ja vanhoja pesiä hyödyntävät muut lintulajit.

Varis munii huhti-toukokuussa. Etelä-Suomessa muninta voi alkaa jo maaliskuun lopussa. Munia on 3–6, keskimäärin 4,6, ja ne ovat vihreitä ja ruskeapilkkuisia. Yleensä vain naaras hautoo niitä 18–19 vrk, ja koiras vahtii sillä aikaa pesän lähettyvillä. Poikaset kuoriutuvat eri päivinä. Molemmat emot ruokkivat poikasiaan venyvästä kurkkupussista oksentamallaan ravinnolla. Poikaset pysyvät pesässä 31–32 vrk. Varikset ovat sukukypsiä kaksivuotiaina eli kolmantena kalenterivuonna syntymästään.

.kesäkuu 2.2010 080

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti