Teuvon kuvat

Teuvon kuvat

torstai 17. helmikuuta 2011

Koskikara (Cinclus ), talven vieras Norjasta.Dipper (Cinclus), vintern besökare från Norge.Dipper (Cinclus), the winter visitor from Norway.Osa (Cinclus), el visitante de invierno de Noruega.Άρκτος (Cinclus), ο επισκέπτης χειμώνα από τη Νορβηγία.Медведица (Cinclus), зимний гость из Норвегии.ディッパー(Cinclus)、ノルウェーから冬の訪問者。

 

Helmikuu on jo yli puolenvälin ja talven Noormarkun Myllykoskella majaillut Koskikarakin muuttaa piakkoin pois, takaisin Pohjois-Norjaan pesimään.   Tämä Koskikarja , jonka kanssa olen pitkin talvea seurustellut on poikamies.  Ainakin luulen niin, kun toissapäivän Myllykoskella oli toinenkin Koskikara, mutta toimeen ne eivät keskenään tulleet vaan tämä piti reviiristään kovasti kiinni ja ajoi toisen yksilön pois.  Sinisorsakin teki oloa epävarmaksi, mutta sen päälle ei sentään tämä veijari uskaltanut käydä.

 

Koskikara on Norjan kansallislintu. Viroksi sen nimi on ”vesipapp” mikä taitaa kuvata linnun väritystä aika hyvin. Myös tieteellisen nimen ”cinclus” tarkoittaa pyhää.

koskis 002

 

Koskikara pyydystää vedestä ja kaivelee pohjakivien alta vesihyönteisiä, kotiloita, äyriäisiä, nilviäisiä ja kalanpoikasia.

 

Copy of päivän koskis 009

Koskikara syöksähtelee ja sukeltelee koskissa palaten kivelle tai jään reunalle tähystämään.

 

koskis 034

 

koskis 010

Koskikarat pesivät Euroopan pohjoisimmissa osissa ja muuttavat etelämmäksi sulapaikkoihin talveksi. Suomessa pesii 250–300 paria, mutta talvehtii 5 000 – 10 000 yksilöä, jotka tulevat lähinnä Pohjois-Norjasta ja Koillis-Venäjältä.

sorsa 045

 

sorsa 050

Koskikara lentää lyhyillä siivilään yllättävän nopeasti , tässä jarrutetaan.  että saadaan onnistunut  lasku kuvan vasemmassa reunassa olevalle kivelle.

sorsa 049

Tänään syntyi tämä valokuva

koskis tintti 006

 

 

 

Sinisorsa naaras oli tullut Koskikaran reviirille.

sorsa 037

 

Viime yönä syntyi uusi tämän talven kylmyys ennätys.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kuhmon Kalliojoella mitattiin 40,1 asteen pakkanen. Itä- ja Pohjois-Suomessa oli muutenkin laajalla alueella hyvin kylmää. Neljänkymmenen asteen raja jäi parin kymmenyksen päähän Kuusamossa, Sallassa, Enontekiöllä ja Utsjoella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti